Herfstvakantie
in Nederland
Afgelopen zomer verruilden we het zonnige Curaçao voor het minder zonnige Nederland. Geen zon, zee, strand, maar wel leuke musea geschikt voor jonge kinderen.
Hier volgt onze top 5:
De plek die je moet bezoeken zo net na de kinderboekenweek en voor alle kinderen die dol op boeken en (voor)lezen zijn. Waan je in de wereld van Kikker en zijn vriendjes of stap in de bus van Otje en Tos. Maar er zijn nog meer kinderboekenfiguren vertegenwoordigd: Lars de kleine ijsbeer, Rupsje Nooitgenoeg, Spuit Elf, Vos & Haas.
Een feest van herkenning voor jonge kinderen en voor kinderen die interesse hebben in letters en lezen is er ook veel te ontdekken.
Met onze kleine brandweerman en- vrouw brachten we een bezoek aan het Brandweermuseum in Hellevoetsluis. Brandweerhelm op en gaan!
Het museum heeft een zeer uitgebreide collectie aan brandblusmiddelen en brandweerauto's vanaf 1550.
De kinderen waren zeer onder de indruk van die grote wagens, van de bluswagens die met paarden werden voorgestrokken en van de ingerichte meldkamer. En wat te denken van al dat grote gereedschap, zoals kniptangen om auto's open te knippen!
Voor volwassenen is het ook een echt interessant uitje! Veel informatie over het ontstaan van de eerste blusmiddelen!
Een echte aanrader voor brandweermannen en - vrouwen in de dop!
Wij brachten ook een bezoek aan het verbouwde Nijntje museum. Het is prachtig geworden, met nog meer mooi ingerichte ruimten: het huis van Nijntje, bij de dokter, fietsen op het verkeersplein, naar de boerderij.
Er is ook een 360graden projectie van het verhaal Boris Beer en de paraplu, waar de kinderen enorm van genoten hebben!
Grote pluspunten van het nieuwe Nijntjemuseum? Veel meer ruimte om te spelen en te ontdekken en een fijn museumcafé. En het museum is zeer toegankelijk voor kinderen met een beperking.
Met 2 prinsessen en een prins vertrokken we in de koninklijke koets ( lees: bakfiets) naar Kasteel De Haar:
Een waar sprookjeskasteel met een prachtige kasteeltuin.
Het huidige kasteel De Haar staat op de plek van het voormalige huis De Haar uit de 13e eeuw.
Aan het eind van de 19e eeuw erfde baron Etiënne van Zuylen het vervallen kasteel. In samenwerking met Pierre Cuypers (bekend van o.a. Centraal Station Amsterdam en het Rijksmuseum) is het kasteel grondig verbouwd en kreeg het zijn sprookjesachtige uiterlijk.
Het is een heerlijke plek om te bezoeken. Regelmatig zijn er interessante tours door het kasteel waar door je weer nieuwe dingen te weten komt. Voor kinderen zijn er zowel in als buiten het kasteel speurtochten te doen. Spelenderwijs leren ze zo meer over het kasteel.
Bezoek ook zeker de tuinen: ieder seizoen is er weer iets anders te zien!
Tjoeketjoeketjoek: met de trein naar het Spoorwegmuseum!
Geen prinsessen of brandweermannen dit keer, maar heuse conducteurs en machinisten. Welkom in de wondere wereld van de trein!
Ook weer een heerlijke plek waar ontzettend veel te zien en te beleven is!
Je wordt meegenomen in de wondere wereld van de treinen en de invloed van de trein in de loop van de geschiedenis.